29.5.2020

Vartiointialan työehtosopimusneuvottelut

Maistuisiko sinulle palkaton sairaslomapäivä? Miltä tuntuisi, jos sinua ei tarvitsisi ottaa takaisin töihin tuotannollisin- ja taloudellisin syin irtisanotuksi tulemisen jälkeen kun 4 kuukautta on kulunut? Entä jos osa-aikaisen nouseminen kuukausipalkalle muuttuisi miltei mahdottomaksi? Miltä kuulostaa se, että viikkolevon saamatta jäämisestä ei enää tulisi käytännössä koskaan rahallista korvausta?

Ei kuulosta hyvältä. Kuulostaa itse asiassa siltä, että nyt ollaan lyömässä työntekijää kyykkyyn oikein huolella.

Tällaisia ajatuksia heräsi kun Turvallisuusalan ammattiliiton valtuusto kokoontui kevätkokoukseen, jossa käsiteltiin tämän hetkistä tes-tilannetta.

Työnantaja on esittänyt muun muassa kaikille palkatonta karenssipäivää sairasloman yhteydessä, tuta-syin irtisanotun työntekijän takaisinottovelvollisuutta lyhennettäväksi 9:stä kuukaudesta 4:ään kuukauteen, sairaslomien ja vuosiloman huomioimatta jättämistä osa-aikaisten työntekijöiden jaksotunteja tarkasteltaessa(mikä vaikeuttaisi valtavasti osa-aikaisten työntekijöiden mahdollisuutta päästä kuukausipalkkaiseksi) ja viikkolevon pakottavien määräyksien täydellisestä romuttamisesta työntekijän näkökulmasta. Ehkä kaikkein irvokkain oli kuitenkin esitys väkivallan kohteeksi joutuneen työntekijän 3 kuukauden palkallisen sairasloman poistamisesta ehtona sille, että kaikki työntekijät saisivat työtapaturmasta palkkaa. Kyllä näitä kuunnellessa työntekijä tuntee kuinka häntä arvostetaan työnantajapuolen toimesta!

Turva lähti neuvotteluihin realistisella asenteella. Emme vaadi kuuta taivaalta vaan pelkästään sen minkä kaikki muutkin ovat saaneet. Nykytilanteessa olisi äärimmäisen vaikeaa ja ehkä jopa moraalisesti kyseenalaista lähteä aggressiivisesti taistelemaan alalle kuuluvien korotusten ja arvostuksen puolesta. Näiden vaatimusten aika on tulevilla kierroksilla, nyt on aika rakentaa vastuullisesti koronan runtelemaa Suomea.

Valitettavasti työnantajaosapuoli ei näe asiaa samalla tavalla. Näyttää ennemminkin siltä, että pöydän toisella puolella on haistettu tilaisuus romuttaa työntekijöiden työsuhdeturvaa ja mahdollisuuksia toimeentuloon koronakriisin varjolla.
Toivottavasti asiat eivät ole miltä näyttävät. On nimittäin todella surullista, jos työntekijöitä kohdellaan tällä tavalla täysin tietoisesti ja suunnitelmallisesti.

Neuvottelut jatkuvat tulevaisuudessa ja Turvallisuusalan ammattiliiton vilpittömänä toivomuksena on, että silloin nähdään työnantajapuolelta aitoa halua ratkaista tämä tilanne.