23.9.2020

Turvallisuusalan ammattiliitto paheksuu vartijoihin ja järjestyksenvalvojiin kohdistuvaa mustamaalaamista.

Vartijat ja järjestyksenvalvojat kohtaavat usein työssään henkilöitä, joiden henkilökohtaisia vapauksia joudutaan syystä tai toisesta rajoittamaan. Kyseessä saattaa olla sekava potilas, joka täytyy rauhoittaa sairaalassa hänen oman ja muiden turvallisuuden takaamiseksi. Kyseessä saattaa olla näpistelijä, joka yrittää paeta kiinniottoa varastettu omaisuus mukanaan. Kyseessä voi olla väkivaltaiseksi äitynyt päihtynyt henkilö, joka otetaan hallintaotteeseen väkivaltatilanteen lopettamiseksi. Tilanteita on monenlaisia.

Nykyään miltei jokaisella on mahdollisuus kuvata tilanteita ja jakaa kuvatallenteita reaaliajassa sosiaaliseen mediaan. Usein nämä tallenteet esittävät tilanteet yksipuolisesti ja jättävät näyttämättä tilanteen arvioinnissa tärkeitä seikkoja. Sosiaalisessa mediassa tapahtumat sitten arvioidaan ja tuomitaan näiden lyhyiden, usein harhaanjohtavien pätkien perusteella. Tämä saattaa johtaa perättömiin syytöksiin, uhkailuun ja jopa kohonneeseen väkivallan uhkaan työtään tekeviä järjestyksenvalvojia ja vartijoita kohtaan.

Viime aikoina median keskustelussa on ollut tilanne, jossa HSL:n lipuntarkastajia ja heitä avustaneita järjestyksenvalvojia epäiltiin rasistisesti motivoituneesta voimankäytöstä. Poliisin tekemän selvityksen mukaan lipuntarkastajien ja järjestyksenvalvojien menettely ei ollut oikeudetonta, ylimitoitettua tai perustunut rasistiseen vaikuttimeen. Kuitenkin samaan aikaan sosiaalisessa mediassa levitetään kuvaa jossa kyseisessä tilanteessa ollut järjestyksenvalvoja ja lipuntarkastaja rinnastetaan George Floydin kuolemaan johtaneessa tilanteessa olleen poliisin toimintaan. Alkuperäisessä kuvassa henkilöt ovat täysin tunnistettavissa. Tällainen toiminta on Turvallisuusalan ammattiliiton mielestä äärimmäisen tuomittavaa työtään tekevien henkilöiden perätöntä mustamaalaamista.

Turvallisuusalan ammattilaisten toimintaa tulee arvioida tarkasti ja kriittisesti. Väärinkäytökset tulee kitkeä välittömästi pois. Arvioinnin tulee kuitenkin olla oikeudenmukaista, eikä perättömiä syytöksiä ja mustamaalaamista tule hyväksyä.